30 de ani de ajutor pentru copiii din satele românești

30 de ani de ajutor pentru copiii din satele românești 30 de ani de ajutor pentru copiii din satele românești

Când se vorbește despre o afacere de bine, putem necontenit să aducem în discuție și organizațiile non-guvernamentale. Dintre acestea, în România găsim o instituție de acest gen care activează spre a oferi copiilor o viață mai bună. Totul a început cu ideea că orice copil, fie el din mediul rural sau urban, ar trebui să dispună de șanse egale de dezvoltare. Este știut faptul că în spațiul urban, accesul la educație este mai ridicat decât cel din spațiul rural. Așadar, World Vision România se prezintă ca cea mai mare organizație de acest fel care acționează cu preponderență în mediul rural.

Accesul la educație- luxul copiilor de la oraș

România este încă o țară subdezvoltată care nu a putut prioritiza educația copiilor care trăiesc în sate. Există încă școli care nu acces la apă curentă, la instalații de electricitate sau nici chiar la suportul de curs pentru orele din școală. În acest context, nu este posibilă o dezvoltare armonioasă a studenților și elevilor.

De aceea, World Vision România vine cu o propunere a cărei beneficiari direcți sunt chiar copii de la sate. Ei reușesc să creeze un spațiu de educație sănătos, în care programele sunt dedicate lor prin participarea și protecția copilului, evidențierea antreprenoriatului rural ca și alternativă de succes, dar și lecții de sănătate.

Introducerea World Vision în România

Dezvoltat inițial de un cetațean de origine americană, World Vision s-a răspândit pe tot globul, venind în ajutorul orfaniilor de dupa al Doilea Război Mondial, al ethiopieniilor loviți de foamete, a victimelor afectate de tsunami-ul din Asia și nu numai. În ceea ce privește România , World Vision a fost introdus din cauza cutremurului din 1977, când întreaga țară s-a dezechilibrat masiv. Înfințarea World Vision România a luat loc abia în anii 1990 imediat după căderea comunismului, când mii de copii din orfelinate au avut nevoie de ajutor spre o mai bună șansă la o viață bună.

Acțiunile organizației pe plan național

Din 1997 a urmat o serie de evenimente care s-au concentrat pe bunăstarea copiilor din mediul rural, începând cu județul Iași. În anul 2000, instituția lansează sectorul de Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru proiectele de Dezvoltare Economică destinate consolidării fermelor de subzidență. Au urmat câțiva ani buni de vreme instabilă, care a reușit să afecteze sute de sate prin inundații sau frig, iar World Vision a fost implicat în acțiunile de ajutor comunitar al acestor zone afectate. Următorul pas spre o nouă normalitate a fost crearea programului de burse Vreau În Clasa a Noua!, ajutor financiar acordat familiilor fără posibilittăți din satele românești. Cel mai de succes proiect al organizației a fost poate Pâine și Mâine, program care a adus sprijinul copiilor în efectuarea temelor și a altor activități educaționale și o masă caldă pentru cei care participă si vor în continuare să continue studiile.

Un proiect care va aduce în continuare succes în comunitățiile locale

World Vision România își propune în continuare să asigure bunăstarea copiilor din mediul rural. Principalele activități care vor duce mai departe pasiunea organizației sunt cele care participă la indeplinirea cauzelor lor- educația rurală, sănătatea rurală, protecția copilului, dezvoltarea economiei rurale și angajamentul creștin.

Cel mai important dintre obiectivele organizației este numit Școala din Valiză- un proiect finanțat de Fundația Vodafone care are o implicare mult mai mare pe timp de pandemie, în care copiii participă la educație prin intermediul jocului, o învățare interactivă și mai prietenoasă. Astfel, rata abandonului școlar în mediul rural scade și se consolidează parteneriatul Școală- Comunitate- Părinți.

Surse: aici.