Actul constitutiv - prevederi obligatorii pentru întreprinderile sociale?

Actul constitutiv - prevederi obligatorii pentru întreprinderile sociale? Actul constitutiv - prevederi obligatorii pentru întreprinderile sociale?

Pentru că partea juridică se dovedește a fi o provocare constantă, cel puțin în domeniul afacerilor sociale, unde legislația este încă deficitară, echipa noastră a pregătit un rezumat al prevederilor pe care actele constitutive al acestor entități ar trebui să le conțină.

Astfel, în aceste acte vor fi precizate prevederi legale cu privire la criteriile specificate de lege pentru atestarea statutului de întreprindere socială și, respectiv, obținerea mărcii care atestă statutul de întreprindere socială de inserție.

Mai exact, este vorba de tratarea specifică a acestor subiecte:

  • Scopul: pe lângă indicarea obiectului efectiv de activitate a întreprinderii sociale de inserție (în cazul SRL, acesta este identificat prin codurile CAEN corespunzătoare obiectului principal și secundar de activitate), actul constitutiv va menționa faptul că entitatea acționează în scop social, respectiv că urmăreşte interesul general al comunității. De asemenea, vor trebui inserate prevederi privind faptul că entitatea își asumă respectarea definiției și principiilor economiei sociale prevăzute de Legea 219/2015 precum și, în cazul întreprinderilor sociale de inserție, angajarea unui număr de persoane vulnerabile care atinge pragul prevăzut de Lege sau chiar un prag mai ridicat, în măsura în care este considerat oportun, în scopul luptei împotriva excluziunii, discriminărilor şi şomajului prin inserţia socio-profesională a persoanelor defavorizate.
  • Reinvestirea profitului: Indiferent de cotele de participare ale asociaților la profit și pierdere, actul constitutiv va specifica faptul că minimum 90% din profitul întreprinderii va fi dedicat realizării scopului social şi rezervei statutare. În măsura în care se poate, se poate prevedea chiar reinvestirea integrală a profitului pentru o anumită perioadă de timp.
  • Lichidare: Conform prevederilor Legii 219/2015, prevederile din actul constitutiv privind lichidarea vor menționa expres obligația entității de a transmite bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale. Totuși, în măsura în care entitatea este organizată sub forma unui SRL, lichidarea acesteia va fi guvernată de prevederile Legii 31/1990 privind societățile. Conform acestora, obligația de a transmitere a bunurilor rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale poate fi asumată distinct de către asociați.
  • Principiul echităţii sociale faţă de angajaţi: Așa cum este menționat în legea specificată, în actul constitutiv se va specifica faptul că entitatea va asigura niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8. Modelele de cerere pentru obținerea atestatului de întreprindere socială/mărcii de întreprindere socială de inserție incluse în Norme prevăd indicarea paragrafelor din actul constitutiv care atestă îndeplinirea criteriilor prevăzute de Legea 219/2015 descrise mai sus.

Recomandăm, în orice caz, consultarea unui specialist în domeniu care să verifice dacă actul constitutiv respectă cu totul prevederile legale.

Sursa: aici si aici.