Bani din gunoaie

Bani din gunoaie Bani din gunoaie

Colectare și compostare a deșeurilor biodegradabile în orașe, cu emisii reduse de carbon și incluziune socială; resturile alimentare intră în sol, se contopesc cu natura și, ulterior, se transformă în bani. Aceasta este alchimia creată de Les Alchimistes , prima companie care s-a ocupat de deșeurile din Paris.

Situată în centrul Parisului, Les Alchimistes este o întreprindere socială care se angajează să valorifice și să gestioneze deșeurile biodegradabile, incluzând compostarea deșeurilor provenite din risipa de alimente.

Aventura lui Les Alchimstes a început în 2017, când echipa a investit într-un Tidy Planet A900 Rocket Composter pentru proiectul său pilot. Înarmată cu o pasiune pentru mediu și o sete de cunoaștere, echipa s-a gândit să dovedească modul în care colectările descentralizate de deșeuri alimentare - de la restaurante și hoteluri din centrul orașului - ar putea fi procesate local pentru a genera o resursă de compost. Și acest lucru a făcut parte din viziunea mai mare a firmei pentru colectarea deșeurilor alimentare nu numai la Paris, ci în toată Franța.

„Există două mișcări care ne interesează: economia circulară, care este modul în care putem crea resurse din deșeuri și agricultura urbană, care este despre a relansa natura în orașe. Pentru a face ca natura să se dezvolte în orașe, avem nevoie de sol fertil. Deci noi suntem, într-adevăr, legătura dintre ambele mișcări”, a spus Alexandre Guilluy, cofondator al Les Alchimistes, într-un interviu pentru Veri Green Life .

În Franța, reglementarea obligă instituțiile și întreprinderile care generează mai mult de 10 tone de deșeuri bio pe an să sorteze și să recupereze deșeurile, prin compost sau prin producerea de energie. Les Alchimistes le propune acestor instituții serviciul de colectare a deșeurilor pentru crearea unui compost din acesta, care este, de asemenea, vândut. Pe scurt, start-up-ul obține venituri prin ambele capete.

Pentru a-și face alchimia, start-up-ul se bazează pe mașini de compost electromecanice și pe bacteriile prezente în mod natural în resturile alimentare. Les Alchimistes vând îngrășământul natural produs de aceste mașini agriculturilor și grădinarilor urbani locali.

Să înceapă alchimia!

Prima mașină de compost a Les Alchimistes a fost instalată în vara anului 2017 la Grands Voisins, o ocupație temporară din inima Parisului care leagă sute de persoane social vulnerabile, startup-uri și asociații din sectorul economiei sociale și dezvoltării durabile.

Mașina de compost, fabricată în Anglia, are capacitatea de a trata 200 kg de deșeuri pe zi. La fiecare 90 de minute, o elice se întoarce încet, împingând în afara aparatului resturile și aerisind sistemul. Oxigenul este necesar pentru a menține vii bacteriile responsabile de compostare. După aproximativ 12 zile, deșeurile alimentare devin un compost proaspăt. Încă cinci săptămâni de maturare în exterior, iar compostul este gata de utilizare.

Alchimiștii au început colectarea deșeurilor biologice folosind bicicleta ca metodă de transport. Unul dintre primii clienți a fost Fondation Cartier pour l'Art Contemporain, care intenționează, de asemenea, să cumpere compostul pentru a-și îmbunătăți grădinile și a spori creșterea vegetației.

Doi ani mai târziu, activitatea de compostare a crescut drastic, mai multe regiuni fiind adăugate pe listă. Munca și dedicația față de cauză i-au făcut pe alchimiști să își atingă obiectivul de a deschide huburi de compostare în toată țara, inclusiv în Paris, Lyon, Toulouse, Marsilia, Reunion și, cel mai recent, Toulon .

Pe lângă beneficiile economice și de mediu, colectarea și compostarea în oraș crește conștientizarea cu privire la problema deșeurilor. În mod normal, gunoiul este colectat, introdus într-un camion și trimis mai departe. Odată ce nu mai este văzut, majoritatea cetățenilor uită de problemă și de responsabilitatea lor. Les Alchemists schimbă percepția oamenilor în legătură cu rolul pe care îl pot avea deșeurile aruncate de ei. 

Incluziune socială în mediul urban

Les Alchemists își propune să lucreze cu oameni din programele de reinserție socială. Nu numai că doresc să creeze oportunități de muncă pentru cei care nu au multe opțiuni, dar își vor și instrui angajații cu scopul de a le oferi mai multe competențe și un domeniu de aplicare mai larg. În parteneriat cu organizațiile non-profit Halage și Études et Chantiers, start-up-ul va pregăti muncitorii pentru a se ocupa de clienți în timpul colectării deșeurilor și să opereze aparatele de compostat.

„Vom crea locuri de muncă cu valoare adăugată, asemănătoare cu a unui îngrijitor de cartier (concierge de quartier). În loc să ridice pur și simplu gunoiul dintr-un coș și să îl pună într-un camion de gunoi, angajatul va intra în contact cu patronii restaurantelor, cu angajații care muncesc în școlile primare și cei de la spațiile verzi. Și va rămâne în cartier, aproape de cetățeni”, explică Alexandre.

Oamenii și planeta sunt strâns conectate și trebuie abordate împreună. Poate că astfel de întreprinderi sociale pot ajuta la o acumulare de capital, dar și la un viitor mai echitabil în același timp. Les Alchemists dau speranța că administrarea problemelor sociale și de mediu ar putea deveni următoarea normă în lumea întreprinderilor economice.