Ce este economia socială?

ce este economia sociala ce este economia sociala

Conceptul de economie socială a apărut ca o alternativă sustenabilă pentru modelul economic actual. În economia capitalistă, performanța unui proiect este măsurată prin profitabilitatea economică a acestuia, în timp ce în economia socială sunt importante îmbunătățirile aduse calității vieții într-o comunitate, precum și oportunitățile oferite persoanelor dezavantajate.

Astfel, economia socială propune o abordare diferită și reunește cu succes două noțiuni în general opuse: profitabilitatea și problemele sociale. Conform art. 2 din Legea nr. 219/2015, ,,Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.” Pe scurt, economia socială pune interesele oamenilor și ale comunității deasupra profitului, fiind implicate trei aspecte esențiale:

  • viabilitate economică;
  • o misiune care răspunde nevoilor unei comunități;
  • un management democratic.

Astăzi, economia socială reușește să găsească soluții inovatoare pentru problemele societății și cuprinde diverse servicii, precum educația, experiența antreprenorială și de muncă, bunăstarea, serviciile de consum, protecția mediului etc. Spre deosebire de actualul model economic, economia socială nu exclude clasa socială vulnerabilă, contribuie la protejarea mediului înconjurător și schimbă mentalități.

Așadar, economia socială propune o nouă abordare pentru antreprenori: reinvestirea profitului pentru a ajuta comunități, pentru a crea locuri de muncă și a oferi, în final, oportunități pentru persoanele mai puțin norocoase.