Ce reprezintă marca socială și cum se poate obține această certificare?

Ce reprezintă marca socială și cum se poate obține această certificare? Ce reprezintă marca socială și cum se poate obține această certificare?

Ce reprezintă marca socială?

Conform legislației în vigoare, marca socială reprezintă o formă de certificare a întreprinderilor sociale de inserţie si este alcătuită din:

  • certificatul prin care se atestă statutul de întreprindere sociala de inserție;
  • un element de identitate vizuală, specific. Acesta se poate aplica fie pe produsele/ lucrările realizate în cadrul firmei, fie pe documente, în cazul întreprinderilor care prestează servicii.

Una dintre cele mai importante condiții ale acordării este aceea că cel puțin 30% din personalul angajat cu contract individual de muncă trebuie să aparțină grupului vulnerabil și timpul de lucru cumulat al acestor angajați, stabilit prin contractul individual de muncă, reprezintă cel puțin 30% din totalul timpului de lucru cumulat al tuturor angajaților.

Cum se poate acorda marca socială?

În primul rând, este important de știut că marca socială se poate obține doar daca s-a obținut și atestatul de întreprindere socială. Fără acesta, certificarea nu poate fi acordată.

După primirea atestatului, întreprinderea socială de inserție depune sau transmite prin intermediul poștei (cu confirmare de primire), către agențiile de ocupare în a căror rază teritorială își are sediul, următoarele documente:

  • cerere pentru acordarea mărcii sociale, completată după modelul prevăzut în normele metodologice;
  • situația personalului angajat cu contract individual de muncă, conform modelului prevăzut în aceleași norme;
  • copie de pe contractele individuale de muncă ale persoanelor aparținând grupului vulnerabil;
  • copie de pe documentele prin care se atestă apartenenţa la grupul vulnerabil.

Ar trebui ca întreaga procedură să fie soluționată în 30 de zile calendaristice de la data înregistrării documentației, cu mențiunea ca aceasta să fie completă.

Marca socială se consideră acordată începând cu data emiterii certificatului. Certificatul se identifică prin serie, număr și data eliberării și se tipărește în format tipizat, conform unui model existent.

Perioada pentru care certificarea se acordă este cea de 3 ani, iar pentru emiterea certificatului nu se percep taxe.

Surse: aici si aici.