Cât de greu este să te implici în dezvoltarea durabilă a comunității locale

Cât de greu este să te implici în dezvoltarea durabilă a comunității locale Cât de greu este să te implici în dezvoltarea durabilă a comunității locale

În articolele anterioare s-a pus accentul pe dezvoltarea comunităților rurale, întrucât ele au accesul slab dezvoltat la educație, ceea ce face ca activitatea pe plan local să nu fie uniformă și tangibilă. Cadrul urban al oricărei națiuni a reușit mereu să creeze o cale bine plămădită spre educație. Atenția la detaliu este însă ceea ce pune bazele unei comunități sănătos dezvoltate. Așadar, deși un oraș mai mare reușește să dezvolte mai multe domenii de interes (cultural, medical, educațional, etc.), o populație mai mare este și un mod în care se poate strica ansamblul de măsuri organizatorice. Mai mulți oameni înseamnă mai multă responsabilitate individuală, socială și civică pentru clădirea unui grup care funcționează ca o entitate și nu ca mai mulți indivizi.

Actorl al economiei sociale pe timp de pandemie

S-a tot dezbătut termenul de economie socială pentru că acum, mai mult ca oricând, trebuie să respectăm locuirea colectivă și să evidențiăm modurile în care dezvoltăm în mod durabil comunitatea în care trăim.  Multe organizații non-guvernamentale reușesc să lupte împotriva elementelor care crează neliniște în cadrul unei comunități iar Asociația pentru Dezvoltarea Urbană este una dintre ele.

Organizația, fondată în România în anul 2009, are ca misiune principală găsirea soluțiilor pentru problemele apărute într-o comunitate. Viziunea care conduce echipa ADU spre succes este îmbunătățirea calității vieții dintr-o comunitate. Așadar, această instituție este un actor al economiei sociale din România.

Care sunt domeniile de activitate și cum se poate indemplini viziunea asociației

Asociația pentru Dezvoltare Urbană a dezvoltat proiecte cu amplificare în domeniile culturii, drepturilor omului, educației, mediului, sănătății și sociale. Toate aceste areale de interes ale unei comunități se pot dezvolta armonios prin modernizare și inovare, două elemente cheie care pun bazele proiectelor asociației. Toate aceste proiecte au ca scop principal nu numai dezvoltarea spațiului urban colectiv, ci și dezvoltarea umană a indivizilor printr-o educație civică. Identificarea problemelor colective este posibilă prin păstrarea parteneriatelor și sponsorizărilor formate în timp.

Proiectele Asociației pentru Dezvoltare Urbană

Rețeaua Tactilă este unul dintre cele mai de succes proiecte ale ADU, un proiect care are ca principal obiectiv fluidizarea traficului din spațiul urban prin încurajarea șoferilor de a nu bloca intersecțiile. De la începutul proiectului în 2008 până în momentul de față au fost comandate peste 2000 de stickere inscripționate cu Eu Nu Blochez Intersecția care au fost folosite în peste 55 de orașe din țară.

Proiectul Un Iphone pentru Viață Independentă propune accesul elevilor nevăzători la tehnologia digitală. Motivația din spatele proiectului este forța tehnologiei din telefoanele Iphone pentru persoanele nevăzătoare prin funcțiile VoiceOver, Speak Selection, Speak Screen, Zoom și multe altele.

Tot în sprijiul persoanelor nevăzătoare, ADU a dezvoltat THATS (Touch & Hear Assistive Teaching System), o enciclopedie digitală pentru nevăzători. Aceasta folosește e-learning, tehnologia asistivă și piese audio, modalități prin care se încearcă îmbunătățirea procesului educațional pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

ADU s-a implicat în multe alte proiecte care susțin bunăstarea în comunitatea locală- a dezvoltat Biroul de Obiecte Pierdute, Furate sau Găsite, Campania de conștientizare Plastic Rău, campania Eu Reciclez Asta, Campania Strâng După Cațel, campania Util-Utilizabil-Dispensabil.

Pe lângă campaniile pe care le-au condus singuri, Asociația pentru Dezvoltare Urbană a susținut ideile altor ONG-uri prietene care au de asemenea țelul de a face din locuitorii orașelor persoane cu idei civice și sociale care dezvoltă în mod durabil și sustenabil mediul în care își petrec cel mai mult din timp- comunitatea locală.

Sursa: aici.