De ce este economia socială viitorul Europei?

De ce este economia socială viitorul Europei? De ce este economia socială viitorul Europei?

Pe 5 și 6 mai 2022, a avut loc la Strasbourg Conferința Europeană ”Economia Socială – viitorul Europei”, considerat cel mai mare eveniment dedicat sectorului economiei sociale din Uniunea Europeană în anul 2022. Unul dintre obiectivele evenimentului a fost reprezentat de intenția de mobiliza 1000 de părți interesate din domeniu și nu numai să construiască alianțe în vederea implementării acțiunilor planului votat în decembrie pe același subiect. Pe lângă acest aspect, experții au mai abordat și subiectul stimulării achizițiilor publice reposanbile social, al integrării economiei sociale în procesul educațional și îmbunătățirii abilităților de business ale persoanelor, dar și al încurajării participării tinerilor la economia socială.

Printre propunerile participanților s-au aflat și măsuri de digiltalizare care să vină în sprijinul sectorului economiei sociale, să îmbunătățească competitivitatea în domeniul tehnologiei și inovării și să ducă Europa pe primul loc în topul transformării digitale centrate pe factorul uman.

Punctele discutate în cadrul conferinței au fost următoarele:

  • reglementarea conceptului de ”muncă inteligentă” – centrată pe factorul uman, prin introducerea de noi reglementări legislative, care să permită dreptul angajatului la deconectare, având în vedere impactul negative al muncii asupra sănătății mintale și fizice.
  • stimularea prin lege a întreprinderilor în vederea menținerii locurilor de muncă de înaltă calitate, evitându-se, pe cât posibil, relocarea persoanelor în țări cu costuri mai mici. Stimulentele oferite pot fi de natură financiară sau de reputație, iar acestea se vor stabili în funcție de criteriile sociale și de mediu recunoscute la nivel internațional. În acest scop, s-a propus crearea unui grup de lucru alcătuit din experți din domeniile vizate, care să examineze legislația și să ofere soluții de consolidare.
  • supravegherea umană a deciziilor luate în domeniul inteligenței artificiale la locul de muncă, într-un mod cât mai transparent. Astfel, se va evalua impactul negativ al supravegherii digitale și se vor stabili moduri de informare și consultare a lucrătorilor înainte de introducerea tehnologiilor digitale stabilite. Specialiștii se vor asigura că noile moduri de lucru – de exemplu platformele online, respectă drepturile angajaților și le asigură condițiile de muncă stabilite.
  • identificarea și implementarea de inițiative care să sprijine munca la distanță, de exemplu birouri cu acces la internet, cursuri de formare în domeniul digital, furnizarea de echipamente ergonomice pentru angajați.
  • implementarea unui sistem de tip tabel, digital, care să fie accesat de publicul larg și care să ofere informații despre nivelul de digitalizare a întreprinderilor europene.
  • împărțirea echitabilă a beneficiilor transformării digitale, astfel încât economia socială să devină mai puternică și mai competitivă. Se propune stimularea cercetării și crearea de spații pentru ecosisteme de inovarea mondială.
  • asigurarea accesului corect la sursele de finanțare și eliminarea sarcinilor juridice sau de altă natură, care îngreunează activitatea transfrontalieră.
  • folosirea inteligenței artificiale reposanbile, a tehnologiei blockchain și a serviciilor de tip cloud, care să genereze încredere în ușurința utilizării lor.
  • promovarea programelor cu surse deschise, care să fie utilizate în învățământ și formare profesională.
  • asigurarea accesului liber la cercetările și softurile finanțate din fonduri publice.
  • implementarea unei identități digitale europene comune pentru serviciile de digitalizare transfrontaliere, care să conțină standarde europene.
  • digitalizarea informațiilor privind produsele de consum și nutriție, sub forma unei aplicații europene cu texte standard, care să ofere detalii despre produs și producția acestuia.

Toate acțiunile propuse vor fi analizate din punct de vedere al gradului de fezabilitate și implementare, iar reprezentanții vor prezenta și alte sugestii. Consiliul va reveni asupra acestei teme în cadrul reuniunilor sale ulterioare, pentru a se asigura că planul de acțiuni va fi respectat conform calendarului orientativ agreat.