Despre artă și solidaritate

Despre artă și solidaritate Despre artă și solidaritate

Când vorbim despre responsabilitatea socială a artiștilor, ne referim adesea la mesajul pe care aceștia îl transmit prin arta lor. Ei ar trebui să promoveze valori constructive pentru dezvoltarea societății, fără a-și pierde însă din originalitate și din propria amprentă, iar arta lor nu ar trebui să fie lipsită de etică sau să prezinte elemente prea controversate sau jignitoare pentru anumite categorii sociale.

Pe de altă parte, dacă ne referim la misiunea lor socială, discuția ia o întorsătură diferită. Așa cum există întreprinderi care se dedică unei cauze sociale, și artiștii se folosesc de imaginea și de influența pe care o au pentru a susține cauzele în care cred, iar ajutorul lor se manifestă de cele mai multe ori sub formă de donații sau concerte caritabile. Miliarde de dolari au fost strânși de când concertele caritabile au câștigat popularitatea de care se bucură și astăzi, iar actorii/comedianții sau muzicienii au oferit un exemplu demn de urmat fanilor, care au devenit la rândul lor susținători ai acestor cauze umanitare. Pentru o perspectivă mai clară asupra impactului pe care l-au avut acest tip de evenimente, vom prezenta pe scurt trei dintre cele mai importante concerte caritabile din istorie.

  • Concertul pentru Bangladesh din 1971

Fiind primul concert caritabil organizat, acest eveniment s-a bucurat de un mare succes. Este surprinzător că a durat atât de mult ca muzicienii să-și dea seama că pot face diferența prin simplele lor interpretări, însă după ce George Harrison a pus în scenă Concertul pentru Bangladesh, fenomenul a luat amploare. Concertul a avut un succes uriaș, nu numai în strângerea de fonduri pentru cauză, ci și în promovarea acesteia la nivel global: la vremea respectivă, refugiații din Pakistan se luptau să devină Bangladesh, iar artiștii au avut un mare impact asupra opiniei publice. Nu mai putin de 40.000 de spectatori au participat la acest eveniment, iar printre interpreți s-au numărat George Harrison, Ravi Shankar, Bob Dylan și Eric Clapton. În ceea ce privește suma de bani strânsă în timpul concertului, aceasta s-a ridicat la 250.000$ și a fost administrată de UNICEF, însă datorită albumului și filmului acestui concert, Bangladesh a beneficiat până în 1985 de încă 12 milioane de dolari.

  • Concertul Live Aid din 1985

Acest eveniment este cu siguranță printre cele care au marcat definitiv istoria muzicii. Pe data de 13 iulie 1985, au fost organizate două concerte masive pe ambele părți ale Atlanticului: în Londra și Philadelphia. Live Aid a fost urmărit de un număr record de telespectatori, 1,9 milioane de oameni, și a adunat în public 162.000 de fani. Pe cele două scene au urcat artiști foarte renumiți, precum David Bowie, Queen, Paul McCartney, U2, Elton John, Phil Collins și Led Zeppelin. Cu ajutorul lor, Live Aid a strâns 127 milioane de dolari pentru combaterea foametei în Africa și a ajutat la convingerea statelor occidentale să doneze surplusul de cereale pentru țările mai sărace, precum Etiopia.

Interpretarea Queen din acest concert a fost considerată cea mai bună interpretare live a trupei, iar 7 ani mai târziu, după moartea solistului, ceilalți membri au susținut un concert în aceeași locație (stadionul Wembley, Londra) atât în amintirea lui Freddie Mercury, cât și cu scopul de a strânge fonduri pentru cercetările SIDA. 72.000 de fani au participat la acest concert care a fost transmis în 76 de țări, iar numărul telespectatorilor a fost de aproximativ 1 miliard. Evenimentul a strâns 35 milioane de dolari.

  • Concertul Tribute to Heroes și Concertul pentru New York din 2001

Era aproape inevitabil ca tragedia de pe 11 septembrie 2001 să nu scoată la iveală solidaritatea oamenilor. Cele 2 concerte au avut loc pe 21 septembrie, respectiv 20 octombrie 2001 în SUA și au fost organizate în amintirea victimelor și a celor care au luptat pentru salvarea lor în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, în urma cărora au murit peste 3.000 de oameni. Artiști, actori și sportivi au urcat pe scenele celor 2 concerte, printre aceștia numărându-se Paul McCartney, Elton John, Stevie Wonder, U2, Alicia Keys, Jay Z și Mariah Carey. Evenimentele i-au onorat pe toți cei care și-au pierdut viața și au strâns suma de peste 200 de milioane de dolari pentru susținerea celor afectați de tragedie.

Evenimentele și inițiativele de acest tip nu pot decat să ne bucure: din ce în ce mai mulți artiști donează bani și își doresc să se folosească de imaginea și popularitatea pe care și le-au construit pentru a susține cauzele în care cred, iar cu ajutorul lor, misiunea socială a unei singure persoane devine misiunea a sute de mii de fani. Nu este însă necesar să fii proprietarul unei întreprinderi de milioane sau să fii cunoscut în întreaga lume pentru a susține cauza în care crezi. Fiecare dintre noi poate avea un impact pozitiv și poade aduce o schimbare în societate, pentru că fiecare gest contează.