Libertatea de exprimare - un drept la care putem să apelăm oricând

Libertatea de exprimare - un drept la care putem să apelăm oricând Libertatea de exprimare - un drept la care putem să apelăm oricând

România anilor 90 a întâlnit multe obstacole iar libertatea de exprimare este una dintre ele. Perioada comunistă a lăsat o națiune întreagă fără o dorință reală de a-și exprima parerile sau opinile cu privire la ceva. La orice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost infăptuită o incluziune a unor personale politice din partidul comunist în guvern. Dupa aceea, o națiune care a fost condusă mai bine de 20 de ani într-un regim comunist, și-a câștigat în iarna anului 1989 drepul de a fi liberă în deciziile care o conduceau la o dezvoltare națională.

Cei ce milotează pentru exprimarea liberă

Imediat după căderea regimului comunist, s-a lăsat o incertitudine asupra poporului român. Nu se știa de unde se pleacă și unde se va ajunge, însă era evident că de-a lungul celor 24 de ani de comunism s-a creat o decalare totală a conceptului de exprimare liberă. Astfel, s-a evidențiat nevoia de instituții care să apere comunicarea liberă.

ActiveWatch este o organizație non-guvernamentală, aparută inițial sub numele de Agenția de Monitorizare a Presei în 1994, care activează în interes public spre o comunicare liberă. Ei susțin politicile de bună guvernare, strategiile transparente ale guvernelor, libertatea exprimării, educația mass-media dar si lupta impotriva discriminării. Toate aceste inițiative și-au găsit o continuare prin documentarea proiectului și comunicarea acestora publicului interesat prin studii de caz, rapoarte, declarații și conferințe de presă. Prin aceste dovezi ale proiectului, publicul țintă nu numai a fost informat de toate campaniile ținute de organizație, dar a și urmărit dezvoltarea amplă a întregului proiect.

Elementele prin care se îndeplinește misiunea ActiveWatch

Așa cum am amintit și mai sus, rapoartele, declarațiile, conferințele de presă sunt doar câteva dintre elementele cheie care ajută proiectul să se dezvolte. Este foate important să se amintească strategia de intervenție prin care se promovează cei patru piloni ai organizației- libertatea de exprimare, bună guvernare, anti-discriminare și educația media. Advocacy-ul, campaniile de comunicare, evenimentele publice și cursuri de instruire ajută ActiveWatch să răspândească ideea unei democrații adevărate în România. Ei au peste 50 de parteneri naționali și internaționalia care îi susțin, fie ei persoane fizice sau juridice.

Realizările unei dintre cele mai vechi organizații non-guvernamentale din România

Într-o societate sănătoasă, opiniile și părerile pot fi comunicate în mod liber fără a fi impusă o manieră colectivă, manipulativă a exprimării. Deși încă există un risc al expunerii unor știri false în domeniul public, funcția primară a organizației are ca scop îndumarea presei spre informarea onestă și corectă. În cei peste 20 de ani de ActiveWatch, instituția a reușit să adauge libertatea presei în condițiile de aderare la spațiul Uniunii Europene, salvarea Consiuliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, formarea primelor generații de ziariști și medici de rromi și participarea la crearea cadrului legislativ al libertății de exprimare al României.

De asemenea, ei au eliberat 50 de cetățeni români care discutau despre organizarea unui protest impotriva summitului NATO. Deși aceștia nu organizaseră nimic, ei au fost reținuți de jandarmi, iar mai apoi eliberați cu ajutorul ActiveWatch.

Planurile organizației ActiveWatch care duc mai departe idea unei societăți transparente

ActiveWatch continuă să influențeze politica UE față de România încă din 2004 când a devenit membră a Reporteri Fără Frontiere și în 2013 când a devenit membră a IFEX- cea mai mare comunitate globală care luptă pentru libertatea de exprimare. Organizația a fost prezentă și la Gala Societății Civile în 2016, când a enumerat viitoarele proiecte pe care încă în ziua de astăzi le sprijină și promovează în cadrul societății românești. Acestea sunt:

  • promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și ale altor grupuri vulnerabile: dreptul la educație, dreptul la auto-reprezentare, dreptul la locuire, drepturile minorităților sexuale;
  • combaterea discursului extremist, discursului instigator la ură și infracțiunile motivate de ură;
  • promovarea multiculturalismului prin artă prin proiecte dedicate tinerilor artiști, inițiative în comunități sau colaborări cu artiști consacrați, fotografi, regizori, muzicieni etc.;
  • promovarea toleranței, înțelegerii multiculturale și bunei guvernări în comunități mixte din punct de vedere etnic;
  • susținerea și promovarea educației prin film și educației cinematografice în școli;
  • ajutor acordat părințiilor pentru a recupera terenul digital pierdut în favoarea copiilor lor prin ateliere despre digital media pentru profesori și părinți;
  • susținerea disciplinelor opționale în liceu – competență în mass media – pentru a înarma cu instrumentul criticii viitorii consumatori de media.

Sursa: aici si aici.