Povestea mea de bine, de la IDEE la SUCCES! Adrian Resources S.R.L.

 Adrian Resources S.R.L.  Adrian Resources S.R.L.

În ultima zi din lună citim ultima poveste din cadrul proiectului #AfaceriDeBine, despre o echipă din Năvodari care și-a asumat misiunea socială de a identifica, plasa, angaja și acompania post-angajare la locul de muncă persoanele cu dizabilități cu drept de muncă, atât parțial, cât și integral. Această societate va oferi servicii de furnizare a forței de muncă în județul Constanța, pentru și la solicitarea clientului. Vor oferi, astfel, sprijin persoanelor cu diazabilități, cu handicap, dar vor realiza și formare profesională pentru aceste persoane, în vederea integrării și creșterii nivelului lor de cunoaștere și de studii, pentru o bună dezvoltare profesională.

Numărul total de persoane cu dizabilități la nivel național este de 853.465, dintre care doar aproximativ 4% reprezinta procentul angajat, ceea ce plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în acest domeniu. Totodată, țara noastră ocupă penultimul loc în privința sumelor alocate pentru servicii sociale pentru persoane cu dizabilități.

Prin activitatea firmei Adrian Resources, acestora li se oferă posibilitatea de a se angaja în funcție de necesitatățile și specificitatea handicapului lor, în funcție de necesitățile anagajatorului și, de asemenea, conform profilul de angajat solicitat, oferindu-li-se, în același timp, și posibilitatea de a lucra de acasă, fără a se deplasa la sediul angajatorului. Telemunca este încurajată în acest domeniu, diminuând, astfel, distanțele parcurse, având în vedere lipsa mijloacelor de transport adecvate pentru persoanele cu handicat, dar și contextul actual al pandemiei.

Pentru început, își propun să plaseze minim 20 de persoane cu dizabilități, pe care le vor susține în acest parcurs și cu sesiuni de mediere – întocmire CV, scrisoare de intenție etc.

Clienții lor vor fi atât companii care doresc să angajeze persoane cu/fără dizabilități, cât și persoanele care doresc să se angajeze. Clienții întreprinderii sociale sunt companii, entități cu diferite forme de organizare, care doresc realizarea de autorizări/acreditări, astfel încât trebuie să angajeze persoane cu dizabilități și nu numai. Dizabilitatea este definită ca o stare fizică, psihică sau mentală care limitează activitatea, sub diverse forme, unei persoane. Dar o persoană care prezintă o dizabilitate de orice tip se luptă mai ales cu percepția socială a situației sale.

Ca să puteți înțelege mai bine acest domeniu, specificăm câteva tipuri de dizabilități și afecțiuni de sănătate – definiții, bariere și limitări: deficiențe vizuale (orbire totală, pierderea vederii centrale, pierderea vederii periferice, vederea încețoșată sau orbirea de noapte), afecțiuni auditive (înnăscute sau cauzate de o serie de motive, totale sau parțiale), deficiențe locomotorii (distrofie musculară, paralizie cerebrală, paralizie, hemiplegie, paraplegie sau tetraplegie) sau dizabilități intelectuale (persoane cu dizabilități intelectuale ușoare, severe sau persoane care au probleme privind abilitățile sau normele sociale).

Persoanele care intră în categoriile enumerate mai sus trebuie să aibă drept de muncă total sau partial pentru a putea intra pe piața forței de muncă, iar echipa Adrian Resources va încerca să realizeze o plasare adecvată și să identifice locuri de muncă potrivite pentru fiecare.

Ca în orice alt domeniu, există o serie de concurenți principali (asociații sau fundații) care realizează astfel de activități în cadrul proiectelor derulate, instituții publice. Furnizori private însă pentru astfel de servicii sunt foarte puțini în zonă, ceea ce oferă un avantaj echipei noastre.

Persoanele cu dizabilități vor fi recrutate prin intermediul DGASPC-urilor, prin intermediul asociațiilor colaboratoare, în baza unui interviu initial și a înscrierii lor în baza de date pentru viitoarea încadrare.

Aceste persoane sunt dornice de dezvoltare și nu ține decât de noi să le oferim șansa de a lucra. Sunt foarte puține entități care le pun la dispozție astfel de posibilități, așa că mizăm pe o activitate cât mai de succes a acestei echipe, în vederea susținerii persoanelor în angajare, căpătarea unei experiențe profesionale, avansare în carieră, calificare sau deprinderea de noi abilități la locul de muncă.