Povestea mea de bine, de la idee la SUCCES! Prepp Savvy SRL

Prepp Savvy SRL Prepp Savvy SRL

Pentru a putea descrie următoarea afacere de bine, ar trebui să plecăm de la ce i-a determinat pe fondatori să ajungă la o astfel de idee. Fiecare afacere socială răspunde unei nevoi, unui neajuns, iar în cazul celor de la Prepp Savvy SRL este unul ce i-a afectat direct: sistemul educațional românesc. De prea mulți ani, România se confruntă cu lipsa accesului la o educație de calitate pe întreg teritoriul țării. Pe lângă aceasta, sistemul românesc lasă de dorit, atât prin modul de predare necentrat pe elev, cât și pe costul real al pregătirii școlare. Elevii și părinții aleargă an de an după profesori meditatori care pot umple golurile lăsate de școală, în vederea obținerii unui rezultat cât mai bun la examenele naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureatul).

Pe cealaltă față a monedei educaționale, în sate, în comune și în zonele dezavantajate social, șansele la o pregătirea de vârf sau cel puțin egală cu cea din zonele dezvoltate tind spre zero. Având în vedere că peste 40% din populația României trăiește în mediul rural, acest lucru nu poate fi neglijat. Mai mult decât atât, în zonele rurale, rata abandonului școlar atinge 27,1%, iar în rândul populației rome ajunge la 77%. Una dintre principalele cauze este sărăcia, însă există multe motive care pot împinge copiii să renunțe la școală, de multe ori fără voia lor, inclusiv părinții. Mai mult decât atât, 39% dintre copiii cu vârsta de până la 15 ani sunt analfabeți funcțional. Cifrele sunt extrem de triste, iar cercul vicios al sărăciei pare nesfârșit, însă există speranță pentru copiii: singura soluție care poate îmbunătăți situația este educația.

Chiar dacă sistemul politic nu a reușit să implementeze o soluție până acum, iar educația nu pare a se regăsi printre prioritățile guvernului, un profesor si patru studenti cred că lucrurile se pot schimba și au format o afacere socială, Prepp Savvy SRL, care va furniza servicii educaționale. Scopul social al întreprinderii este să ofere alternative educaționale eficiente și la prețuri accesibile pentru toți copiii din România, prin crearea unei aplicații mobile care să poată fi folosită pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii Evaluării Naționale și nu numai. Totodată, ei își doresc să ofere acces gratuit la aceste servicii copiilor aflați în situații de risc, sărăcie sau excluziune socială, unul dintre obiectivele lor cantitative fiind oferirea gratuită a acestor servicii unui număr de cel puțin 20 de beneficiari/an.

Dincolo de cele menționate, completăm misiunea socială a întreprinderii prin crearea a 5 noi locuri de muncă, în special pentru regiunea de Sud-Est, unde rata șomajului în rândul tinerilor se ridică la 30.7%. Ei se vor axa pe județul Vrancea, unde rata șomajului la sfârșitul lunii februarie 2020 a fost de 3.6%, iar scopul este să mențină aceste locuri de muncă pentru o perioadă de cel puțin 2 ani.

Prepp Savvy SRL își propune, astfel, să aducă soluții pentru următoarele nevoi și probleme:

 • lipsa accesului la educație în zonele cu risc social ridicat;
 • lipsa ocazională de acces la pregătire școlară în zonele rurale din cauza condițiilor meteorologice nefaste;
 • absenteismul școlar cauzat de munca cu ziua impusă copiilor din mediul rural sau de lipsa posibilităților de a merge la școală;
 • abandonul școlar, cauzat în mare parte de sărăcie (imposibilitatea financiară a familiilor de a-și trimite copiii la școală în fiecare zi), de multe ori, fără voia elevului;
 • majoritatea părinților nu-și permit întotdeauna meditații săptămânale (meditațiile costă între 60 lei/ședință și 200 lei/ședință);
 • prăpastia dintre copiii născuți în era digitală și modul clasic de predare din învățământul românesc;
 • lipsa accesului la profesorii de top care, de cele mai multe ori, lucrează cu elevii cu potențial ridicat;

Avantajele pe care aceasta aplicație le, pe lângă experiența proprie a profesorului și celor patru studenți, sunt atat de ordin tehnic, cât și calitativ:

 • materiale educaționale video de înaltă calitate la un preț accesibil;
 • sute de exerciții propuse și rezolvate pas cu pas în format video;
 • quiz-uri de făcut în autobuz/metrou/mașină pentru fixarea conceptelor teoretice și practice;
 • formule și pași de rezolvare în PDF ce vor putea fi descărcate offline;
 • testări pe capitole;
 • legături între simulări și capitolele care trebuie reluate;
 • simulări în timp real;
 • planuri de lucru cu obiective setate de elev;
 • posibilitate elevului și a părinților de a-și urmări parcursul;
 • module extra de educație financiară, inițiativă cetățenească, drepturi ale elevilor;
 • module de time management, nutriție pentru examen și control al emoțiilor;
 • accesibilitate pentru toate facilitățile din orice zonă geografică.

Toti fondatorii acestei afaceri sunt încrezători că îndeplinirea misiunii lor sociale va conduce, indirect și pe termen lung, la scăderea ratei de analfabetism, scăderea gradului de sărăcie și scăderea ratei de abandon școlar în rândul elevilor români.

Chiar dacă fac acest lucru din pasiune și au scopuri sociale clare, cei cinci membri știu că vor avea o concurență indirectă serioasă, mai exact profesorii și centrele care oferă meditații. Deși răspund nevoii comune de pregătire a elevilor, serviciile lor sunt diferite, având prețuri mai ridicate și desfășurându-se în mediul fizic, fiind condiționate de timp și loc.

Evident, mai există riscuri care nu sunt de neglijat, printre care și cererea care pare să fie una sezonieră, și anume în timpul anului școlar, din septembrie până în iunie în fiecare an. Pe lângă aceasta, menționăm și lipsa de acces la tehnologie sau Internet a unor copii din mediile defavorizate, punct slab pe care echipa spear să îl remedieze prin donații de dispositive electronice pe care elevii să le poată utiliza.

Le ținem strâns pumnii celor cinci care au ca scop schimbarea sistemului educațional din România, deoarece educația nu ar trebui să fie considerată un privilegiu: ea este un drept pentru toți copiii, indiferent de pătura socială de care aparțin, iar întreprinderea Prepp Savvy SRL își dorește să fie mijlocul prin care elevii își pot redobândi acest drept.

Sursă foto: www.unsplash.com