Propriul website - de ce să îl faci, cât costă și, mai ales, ce informații ar trebui să conțină?

Propriul website - de ce să îl faci, cât costă și,  mai ales, ce informații ar trebui să conțină? Propriul website - de ce să îl faci, cât costă și,  mai ales, ce informații ar trebui să conțină?

Se spune că avem întreaga lume în mâini acum, datorită tehnologiei, iar asta înseamnă că avem, implicit, acces la orice tip de informație. Lumea internetului este una fantastică, în care oamenii vizitează virtual diverse locuri, recomandă produse și își eficientizează timpul.

Având în vedere cât de mult stă lumea în mediul online, a avea propriul website reprezintă pentru o afacere socială un lucru necesar. Fără acesta, riști să pierzi clienți și să crești mult mai greu, iar munca pe care o depui în beneficiul comunității tale să rămână necunoscută.

Dar subiectul poate fi unul dificil pentru cei care nu sunt familiarizați cu termeni precum programare, temă site, politică de confidențialitate, cookies. Din acest motiv, Traian Măicănescu (specialist IT) răspunde astăzi nelămuririlor pe care un antreprenor social le-ar putea avea cu privire la construcția și informațiile care ar trebui prezentate pe un site.

 

Î: De ce să iți faci un site?

T.M.: O afacere fără site este, în primul rând, precum un apartament cu ușa nevopsită, fară număr și nume pe ușa, fară sonerie, cu firele atârnate și vizorul spart, având lipit un afiș din hârtie pe care scrie agramat cu pixul: ”căutați-mă la vecinu”.

Un domeniu personal și, implicit, un site dă prestanță afacerii tale, pornind de la adresa de email care conține numele care te reprezintă și nu una de yahoo sau gmail, până la site-ul propriu zis, unde poți oferi clienților toate detaliile despre afacerea ta, într-un format 100% customizabil și disponibil oricând, indiferent de platformele de social media care oferă la rândul lor pagini customizabile. În esență, daca nu ai site pari nesigur de afacerea ta, de produsele tale, ca atare nu investești în minimul de imagine necesar.

 

Î: Cum alegi domeniul potrivit?

T.M.: Domeniul nu trebuie să conțină musai numele firmei tale. Daca tu vinzi un produs branduit, să zicem Alunele Bobita, iar firma ta se numește SC Marian Import Alune SRL, nu are sens să denumești domeniul: marianimportalune.ro, ci alunelebobita.ro. În schimb, dacă firma ta oferă servicii, consultanță, atunci în primul rînd ar fi bine să alegi pentru firma ta un nume cu o anumită valoare, și nu SC Marinică Rupe Crengi SRL. Apoi domeniul poate avea numele firmei tale: XConsulting.ro

Poți avea mai multe domenii care să direcționeze vizitatorii spre un singur site, daca e cazul. Cel mai bine este să te consulți cu cineva din domeniu înainte să faci alegerea.

 

Î: Ce informații ar trebui să prezinte o afacere socială pe site?

T.M.: Clasicele pagini: Despre noi (istoric, echipa) / Proiecte, produse sau servicii (ce oferiți) / Ne recomandă sau Portofoliu / CONTACT

Ideal este ca totul să fie armonios, cât mai la îndemână, fară meniuri și submeniuri stufoase, căci nu stă nimeni să caute atât de adânc într-un site. Formula cu totul pe prima pagină, practicată de ceva vreme, este una câștigătoare, căci vizitatorul poate să deruleze toate rubricile importante din site, la finalul derulării având deja în minte cine sunteți, ce oferiți, cine vă recomandă și unde puteți să fiți găsiți.

Evitați culori prea multe, animație inutilă, informații prea complexe și greu de înțeles. Simplu, 2-3 culori, scris ușor de parcurs de ochiul liber, fară fonturi de poveste. De regulă, primele secunde sunt vitale pentru că vizitatorul să rămână sau nu pe site. Adresați-vă întrebarea: eu aș sta pe acest site dacă nu ar fi al meu?

 

Î: Cine și cum poate face un site?

T.M.: Cum românul se pricepe la toate, tentația ar fi să spun că oricine poate face un site. Totodată, experiența îmi spune să completez astfel: oricine poate face un site și cei mai mulți se fac de râs făcându-l singuri.

Desi în aparență pare simplu, cu anumite înclinații tehnice fiecare om poate să-și instaleze un Wordpress. Luat la bani mărunți, siteul făcut în această platformă include și aspecte de securitate online (prevenirea spargerii lui de către atacatori), respectarea regulilor gdpr, siguranța plăților online, respectarea regulilor pentru optimizarea SEO în motoarele de căutare, integrarea cu social media, trucuri și ponturi privind optimizarea vitezei de încărcare și așa mai departe.

Prin urmare, vă recomand să apelați la cineva care are experiență și/sau portofoliu care să demonstreze asta.

Exista platforme unde poți crea site gratuit, însă rămâi legat de numele lor și te limitează și din punct de vedere al personalizării, accesului la pluginuri de calitate, etc. De exemplu wordpress.numeletau.com. Personal, nu recomand.

 

Î: Cât costă să faci un site?

T.M.: Prețul pentru un site diferă de la un proiect la altul. Este foarte important să știi ce buget ai alocat acestei direcții. Daca un site banal, minimalist, de prezentare, poate pleca de la 250-300 euro, un magazin online poate ajunge la câteva mii de euro sau mai mult în funcție de dorința fiecăruia. De aceea este recomandabil să lucrați cu un caiet de sarcini în care să precizați clar ce obțineți pentru banii oferiți, pașii clari, cu bifă, încă de la început. În felul asta evitați neînțelegerile, renegocierile, ezitările.

 

Î: Cât de des ar trebui updatat?

T.M.: Dacă este un site pur informativ, cu informație tip text și câteva poze, un video, atunci updatarea se poate face anual sau mai rar, în funcție de problemele care apar daca nu o faceți. Platforma Wordpress se actualizează uneori de câteva ori pe an, ea incluzând elemente de securitate care previn spargerea siteului de către atacatori, dar și optimizarea lui pentru noile browsere, noile sisteme de operare, noile cerințe SEO. Recomand și optarea pentru certificat SSL, fie contra cost, fie de la un furnizor gratuit.

Pluginurile sunt și ele actualizabile, la fel și tema aleasă. Fiecare update aduce odată cu noutățile și posibile conflicte cu celelalte elemente, motiv pentru care e posibil că site-ul sau anumite funcții să nu mai funcționeze normal.

Pe scurt, ideal este să aveți actualizările la zi dar să aveți și mai multe backup-uri integrale pentru a restaura totul, daca se strica ceva ca urmare a unei actualizări și regândirea viitoarei actualizări în condiții optime.

interviu