Respectarea drepturilor omului- incluziunea socială și îngrijirea paliativă

Respectarea drepturilor omului- incluziunea socială și îngrijirea paliativă Respectarea drepturilor omului- incluziunea socială și îngrijirea paliativă

HOSPICE Casa Speranței este o organizație non guvernamentală care încă de la înființare are ca principal scop ameliorarea durerilor cauzate de boli incurabile, fie ele fizice, psiho-emoționale sau spirituale. Ei vin nu numai în ajutorul pacienților afectați, ci și în ajutorul familiei lor care de multe ori se luptă să accepte statusul de bolnav al membrului familiei sau persoanei iubite. Înființată în 1992 la Brașov, HOSPICE a promovat și dezvoltat conceptul de îngrijire paliativă în România. Fundația a reușit să îngrijească peste 35000 de copii și adulți suferinzi de boli incurabile prin cele două centre cu servicii integrate din Brașov și București dar și prin dezvoltarea a două echipe mobile în Făgăraș și Zărnești.

Dăruirea demnității și a speranței

Motivul pentru care HOSPICE este diferită de alte organizații care vin în ajutorul comunității? Modul în care percepe boala. De cele mai multe ori persoanele care suferă de o  boală nu numai ca sunt afectate pe plan fizic, ci și psihic. Ele sunt predispuse la excluziunea socială care aduce și mai multă durere în viața lor. De aceea, îngrijirea paliativă promovată de HOSPICE este respectată ca un drept al omului, prin oferirea speranței continue și a demnității.

HOSPICE poate oferi acest suport pacienților cu boli incurabile nu numai prin serviciile specializate ci și prin dezvoltarea continua a platformei de informare, a educației, consultanței și înbunătățirii legislației la nivel națioanl și internațional, o misiune ce trebuie îndeplinită în mod continuu.

Sănătate fragedă- motiv de discriminare?

Organizația Mondială a Sănătății definește excluziunea ca o un proces destabilizat format din relația dintre patru factori importanți – dimensiunea economică, dimensiunea politică, dimensiunea socială și dimensiunea culturală. Atunci când o persoană sau o comunitate nu are un acces continuu si egal la resurse, capacități sau drepturi, apare această excluziune. Așa cum am stabilit mai sus, HOSPICE promovează îngrijirea paliativă ca un drept al omului, plasându-l imediat langă dreptul la viață.

Lupta împotriva discriminății este mereu posibilă cu o bună informare și educație a comunității, nu numai a bolnavului și a familiei acestuia. Astfel, organizația oferă constant și gratuit încă din 2013 sprijin și informare prin platforma online www.infopaliatie.ro , dar și în mediul offline cu ajutorul asistenților medicali și psihologilor din Centrele de Informare și Consiliere din Brașov și București. Fundația a continuat lupta împotriva distriminării și a format o echipă de consilieri juridici cărora le pot cere ajutorul și sprijinul încă din 2015.

Cum a început totul

Povestea HOSPICE Casa Speranței începe cu fondatorul Graham Perolls care a vizitat pentru o primă oară România ceaușistă a anilor ’70. La începutul aniilor 80, tatăl lui Perolls s-a stins din viață din cauza unui cancer. El fusese îngrijit într-un hospice din Londra care i-a acordat o îngrijire foarte bună în ultimii ani de viață. Grahan Perolls a fost inspirat de serviciile avute în hospice și a decis sa continue această mișcare mai departe.

Perolls a vizitat din nou România imediat după căderea comunismului și a întâlnit o Românie în derivă, cu instituții dezechilibrate și un număr impresionant de copii abandonați care trăiau în condiții foarte proaste. A fost o mobilizare masivă de strângeri de fonduri din partea fundației care s-a născut în Anglia pentru a porni și în România o astfel de asociație. Începutul activității HOSPICE pe plan local a fost în anul 1992 la Brașov.

Construirea primului centru HOSPICE din România

Anul 2002 marchează construirea primei unități cu paturi pentru internare și servicii de îngrijire paliativă, cu o capacitate de 13 paturi pentru adulți și 7 paturi pentru copii. Succesul acestui proiect a adus echipei HOSPICE renumele de Centru de Excelență al Îngrijirii Paliative în regiunea de Sud Est a Europei și a împins activitatea organizației mai departe, construind un centru de îngrijire mai spațios, HOSPICE Casa Speranței, în București.

Proiectele economiei sociale

HOSPICE are un portofoliu impresinant cu activitățiile pe care le desfășoară. Dintre partenerii cu care reușesc în mod frecvent să implice comunitatea locală, se pot aminti campaniile de marketing – Mișu the Palpaca, dar și parteneriate cu FOODPANDA, TEDs Coffee, Douglas, La Mama, IONA, FOX, Pizza Hut, Kaufland și mulți alți parteneri și sponsori.

Cea mai longevivă campanie HOSPICE, Luna Florii de Colț, se desfășoară în lăcașele de cult partenere, unde enoriașii vor primi câte o lumânare în formă de floare de colț dacă vor dona spre sprijinul fundației, oricând în luna Octombrie.

Campania #EROINELOR demonstrează cât de importantă este implicarea pacienților pentru întreaga comunitate HOSPICE. Eroinele sunt femei care iși spun povestea bolilor lor, de cele mai multe ori diferite tipuri de cancer, o boală care a afectat o mare proporție din totalul populației de pe glob.

„Împreună pentru speranță” este o altă campanie importantă din portofoliul fundației. Ea are ca baza amplasarea unor cutii de donații în mai mult de 120 de puncte de vânzare a partenerilor HOSPICE pentru a asigura costurile necesare a zilelor de internare în unitățiile medicale.

Importanța personalităților publice în proiectul HOSPICE

Comunitatea HOSPICE are nu numai o echipă complexă de profesioniști din domeniul medical, ci și susținerea proiectului de către câteva personalități publice. Echipa Ambasadorilor HOSPICE este formată din Prințesa Marina Sturdza (in memoriam), Prințul Grigore Ghyka, Marta Ușurelu, Alex Dona, Matei Dima și Ada Condeescu. Toate aceste nume aduc implicarea în proiectele HOSPICE a altor sponsori și conduc mai departe strângerea de fonduri care asigura succesul fundației.

Multe alte nume importate din industria culturală, din industria arhitecturii, medicală sau a politicii, susțin campaniile organizate de fundația HOSPICE, care reuște în continuare sa contribuie la înbunătățirea calității vieții pacienților care suferă de boli incurabile și a familiilor acestora.

Surse: aici si aici.