Rețele de sprijin pentru antreprenoriatul social

Retele de sprijin Retele de sprijin

Știm deja că antreprenorii sociali adoptă misiunea de a crea și susține valoarea socială, printr-un proces continuu de inovare, adaptare și învățare. Pe scurt, rolul lor este esențial în schimbarea socială pe care ne-o dorim cu toții, însă inițiativa membrilor comunității este la fel de importantă. Astfel, de-a lungul timpului, au fost create rețele internaționale de antreprenoriat social și organizații ce sprijină această ramură, Ashoka fiind una dintre cele mai importante. 

Ashoka este o asociație internațională ce promovează și susține antreprenoriatul social. A fost fondată de Bill Drayton în anul 1980, iar de atunci a adunat peste 1.800 de colaboratori în mai mult de 60 de țări ale lumii. Printre altele, organizația a recunoscut semnificația colaborării cu celelalte sectoare, în special când vine vorba despre întreprinderile din sectorul privat, în care nivelul de concurență și inovare oferă ,,lecții” folositoare pentru organizațiile sociale. Totodată, a dezvoltat diferite instrumente și mecanisme pentru sprijinirea întreprinderilor sociale, precum:

  • Inițiativa Socială (Citizen Base Initiative – CBI): din anul 1997, funcționează pentru a ajuta organizațiile sectorului social să-și diferențieze baza economică, astfel încât să nu rămână dependente de finanțări. Misiunea CBI este de a redirecționa gândirea și comportamentul sectorului social față de inovare, în vederea dezvoltării unei baze sociale de asistență – a persoanelor, informațiilor și întreprinderilor – cu scopul realizării sustenabilității și asigurării impactului social maxim. Prin urmare, se aplică trei strategii interdependente: caută inovația – susține persoanele care au idei inovatoare – difuzează ideile inovatoare.
  • Antreprenor către Antreprenor (Entrepreneur to Entrepreneur – E2): mulți antreprenori care activează în sectorul privat caută noi soluții de caritate și modalități pentru a integra valorile sociale în întreprinderile lor. Antreprenorii sociali își propun să învețe de la strategiile de succes ale întreprinderilor din sectorul privat, în vederea construirii rețelei lor. Programul E2 facilitează legăturile între antreprenorii care se implică în sectorul privat și cei din sectorul antreprenoriatului social. În calitate de membri ai programului E2, antreprenorii care activează în sectorul privat au posibilitatea de a investi sau de a oferi asistență antreprenorilor sociali care intenționează să-și dezvolte ideile și să-și disemineze activitățile și acțiunile. Posibilitățile pe care le oferă se referă la: contribuție financiară și asistență, informare, formare și rețelizare.
  • Academia Globală (Global Academy) pentru antreprenoriatul social: este compusă din instituții internaționale care furnizează diferite tipuri de consiliere și îndrumare pentru sectorul antreprenoriatului social. Academia indică și stabilește modul în care antreprenorii sociali pot aborda problemele globale la scară mondială.
  • Servicii Sociale Financiare (Social Financial Services – SFS): îmbunătățesc accesul la finanțare și la capitalul durabil în sectorul social, având în vedere lipsa consolidărilor economice instituționale, suficiente și diferite, care sunt necesare pentru succesul întreprinderilor sociale. Strategiile de bază SFS includ: angajamentul instituțiilor economice importante de a furniza surse alternative de capital, crearea modelelor economice pentru a se permite difuzarea acestor idei, sprijinirea altor grupuri de caritate și a colaboratorilor Ashoka, în vederea asigurării investițiilor, prin intermediul căilor tradiționale sau prin stimulente și formare.
  • În afară de Ashoka, mai sunt multe alte organizații internaționale care sprijină antreprenoriatul social. Printre ele se numără și următoarele:
  • Echoing Green: furnizează finanțare și asistență pe parcursul primilor pași ai persoanelor cu viziuni și idei îndrăznețe pentru schimbarea socială. Determină, finanțează și sprijină antreprenorii cei mai importanți din lume, precum și organizațiile pe care aceștia le promovează. Prin intermediul unui program de burse cu o durată de doi ani, oferă ajutor antreprenorilor sociali, pentru ca aceștia să dezvolte noi soluții privind unele dintre cele mai dificile probleme ale societății. Din anul 1987, Echoing Green a ajutat ca aproximativ 450 de persoane să aducă o schimbare socială în mai mult de 40 de țări. Scopul este să identifice vizionarii, să investească în inovație, să furnizeze asistență în mod practic, să coreleze și să rețelizeze persoane din întreaga lume. Se estimează că mai mult de $25 de milioane au fost investiți în subvenții, în vederea creării și lansării intreprinderilor sociale. Eficacitatea instituției este mare, deoarece aproximativ două dintre cele trei organizații înființate prin intermediul unei investiții a Echoing Green sunt viabile, 54% dintre colaboratori continuă să mențină organizațiile inițiale, 72% dintre colaboratorii care au avansat continuă să lucreze în sectorul social, în timp ce 85% din totalul colaboratorilor sunt responsabili de organizații din sectorul social. 
  • CEFEC - Confederation of European Social Firms, Employment Initiatives and Social Co-operatives (Confederația întreprinderilor sociale, inițiativelor de ocupare și cooperativelor sociale din Europa): crearea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități în cadrul întreprinderilor sociale.
  • REVES - Reseau Europeen des Villes et Regions de l’Economie Sociale (Rețeaua europeană a orașelor și regiunilor pentru economia socială): este singura rețea europeană care reunește autorități locale și actori ai economiei sociale. În momentul de față, REVES reprezintă autorități locale și organizații ale economiei sociale din 15 țări  (13 din UE, plus Maroc și Rusia) și are un total de 80 de membri.

Lista poate continua, iar acest aspect nu poate decât să ne bucure, deoarece este foarte important ca membrii comunității să fie implicați și să sprijine structurile sociale și antreprenorii ce le gestionează, astfel încât să susțină misiunea lor și să contribuie la schimbarea socială pe care ne-o dorim cu toții.