2023 - Anul European al Competențelor

Anul European al Competențelor Anul European al Competențelor

Comisia Europeană a anunțat mai devreme în această lună faptul că a fost adoptată propunerea făcută de către președinta Ursula von der Leyen, în discursul privind starea Uniunii, pentru desemnarea anului 2023 drept Anul European al Competențelor.

În discursul său, președintele Comisiei Europene a abordat problema lipsei de forță de muncă în statele membre ale uniunii și a subliniat că este un moment crucial pentru a se efectua investiții în educație profesională și perfecționare „pentru a permite o forță de muncă cu competențele potrivite” și pentru a stimula competitivitatea Europei.

Cifrele din domeniu sunt unele îngrijorătoare, căci rata șomajului din UE a fost la nivelul de 6% în august, însă 3% din toate locurile de muncă disponibile rămân vacante.

În plus, peste 75% dintre companiile din UE se luptă să găsească angajați cu competențele potrivite domeniului sau fișei postului, în timp ce doar 37% dintre adulți participă la cursuri de formare profesională.

Tranziția verde și cea în mediul digital deschid noi oportunități pentru cetățeni și pentru economia UE, susțin reprezentanții Comisiei Europene. Deținerea aptitudinilor relevante în domeniul de activare permite oamenilor să facă față cu brio schimbărilor de pe piața forței de muncă și să participe pe deplin la dezvoltarea societății și economiei. Acest lucru va asigura faptul că toată lumea va face parte dintr-un ecosistem de angajare, fără inegalități, asigurandu-se echitabilitate din punct de vedere social. O forță de muncă cu competențele cerute pe piață contribuie, de asemenea, la creșterea durabilă, conduce la mai multă inovare și îmbunătățește competitivitatea întreprinderilor.

Lipsa forței de muncă se resimte din ce în ce mai mult în toată Europa. Pe lângă creșterea costurilor de producție, utilități etc, companiile europene se confruntă cu o altă îngrijorare – lipsa muncitorilor calificați. Această problemă devine mai gravă decât oricând și toți se tem de rezultatele catastrofice pe care le-ar putea avea asupra produselor sau serviciilor oferite.

Potrivit executivului Uniunii Europene, Anul European al Competențelor ar trebui să ajute statele membre să atingă obiectivele de o rată de angajare de 78% și o rată de 60% a adulților în formare în fiecare an, stabilite pentru 2030.

Comentând propunerea, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat că Anul european al competențelor va fi cu adevărat „o oportunitate de a conecta punctele dintre formarea orientată spre piața muncii și deficitul de forță de muncă”.

Pe parcursul anului în cauză, Comisia își propune să promoveze formarea și perfecționarea în conformitate cu nevoile pieței muncii și cu planurile de viitor ale lucrătorilor. „Prin Anul European al Competențelor, vom sprijini o finanțare sporită, mai eficientă și mai incluzivă pentru reabilitare și perfecționare, precum și pentru formare, cu scopul de a ne asigura că talentele noastre își dezvoltă întregul potențial”, a declarat comisarul pentru Educație, Mariya Gabriel.

Între timp, executivul Uniunii Europene a mai propus să faciliteze și recunoașterea calificărilor cetățenilor din afara UE, pentru a atrage mai multe persoane pe piața europeană a muncii.

Parlamentul European și statele membre vor trebui acum să discute propunerea Comisiei, iar următorul pas este ca țările UE să numească un coordonator național pentru Anul european al competențelor.