Atelierul de pânză

Atelierul de panza Atelierul de panza

Din ce în ce mai multe state ale lumii adoptă legi cu privire la interzicerea produselor din plastic, precum tacâmurile de unică folosință, paiele sau bețișoarele de urechi. Pe lista de ,,așa nu” se regăsesc și pungile de plastic, care până acum câțiva ani nu păreau să ridice vreun semn de întrebare pentru consumatori, inclusiv în țara noastră. Însă lucrurile s-au schimbat destul de mult: în contextul încălzirii globale și al necesității protejării mediului înconjurător, România a progresat considerabil în ceea ce privește înlocuirea pungilor de plastic cu alternative biodegradabile și schimbarea mentalității oamenilor în acest sens.

 

Tosuși, înainte de apariția acestor schimbări, în anul 2009, asociația Viitor Plus a adus propria schimbare printr-o inițiativă curajoasă, denumită pe atunci ,,Sacoșă de Pânză”. Acest proiect își dorea să ofere o alternativă sustenabilă pentru pungile de plastic: sacoșe din bumbac 100% netratat, nevopsit, cu etichete din hârtie reciclată. Întreprinderea a luat naștere cu ajutorul unei investiții inițiale de aproximativ 6.000 de dolari, bani obținuți printr-un grant, iar după doi ani de la lansarea proiectului, Viitor Plus l-a extins sub denumirea de ,,Atelierul de pânză”. Încă de atunci, această întreprindere socială reușește să ofere locuri de muncă persoanelor cu dizabilități sau care fac parte din categorii defavorizate și face acest lucru într-un mod sustenabil din punct de vedere economic, printr-un impact minim asupra mediului înconjurător.
Ulterior, din dorința de a promova economia circulară, atelierul a dezvoltat și o linie de produse lucrate din deșeuri textile pre-producție, pe care le transformă în ghiozdane, genți de laptop, penare etc., reușind astfel să utilizeze deșeurile textile ca materie primă pentru producție. Totodată, pentru a încuraja economia locală, ,,Atelierul de pânză” își achiziționează materia primă exclusiv de la furnizorii din România, chiar dacă de multe ori costurile sunt mai ridicate.

Până în prezent, această întreprindere socială a angajat 26 de persoane cu probleme sociale și a cusut peste 200.000 de sacoșe din bumbac, prin care a înlocuit aproximativ 30.000.000 de sacoșe de plastic. Impactul semnificativ pe care l-a avut în societate a fost premiat de Ambasada SUA, care i-a acordat titlul de ,,Antreprenorul lunii” în aprilie 2015. 858 este numărul de clienți care au beneficiat până acum de serviciile oferite de întreprindere, majoritatea companii, însă persoanele fizice pot achiziționa la fel de ușor o sacosă: prețul nu depășește 30 de lei. De asemenea, începând cu anul 2014, ,,Atelierul de pânză” a dobândit statutul de unitate protejată, statut ce garantează că cel puțin 30% dintre angajați sunt persoane cu dizabilități (în condițiile în care rata șomajului pentru persoanele cu dizabilități în România este de 90%). Prin acest statut, sectorul privat din România poate aduce propria contribuție, deoarece companiile pot alege să cumpere produse de la unități protejate în loc să redirecționeze încă o taxă către stat, conform legii 448/2006.

Așadar, de peste 10 ani, ,,Atelierul de pânză” contribuie din punct de vedere social, economic și al mediului înconjurător la o societate mai bună, iar fiecare dintre noi poate susține misiunea acestei întreprinderi prin simpla achiziție a produselor biodegradabile pe care le realizează zi de zi.