Ce ai de făcut după înființarea unei societăți economice sociale?

Ce ai de făcut după înființarea unei societăți economice sociale? Ce ai de făcut după înființarea unei societăți economice sociale?

Gata, au ieșit actele de la Registrul Comerțului, ai încheiat procedura și ești, începând de astăzi, administratorul cu acte al întreprinderii tale sociale, propria ta structură economică sociala – SES!

 

Poate că ai reușit pe cont propriu sau poate că ai primit ajutor din partea specialiști, important este să știi care sunt pașii urmatori. Iată, in mare, ce ai de făcut imediat ce procedura de înființare a societății s-a încheiat:

  • Identificarea unei persoane potrivite care să se ocupe de partea de contabilitate. Aceasta va fi persoana cu care te vei sfătui permanent, așa că trebuie sa fie o persoană care să cunoască domeniul și care să te indrume de fiecare dată;
  • Lista de autorizații si avize de obținut. In funcție de specificul firmei create, va fi nevoie să obții aceste avize, după caz: aviz/autorizație sanitară - DSP, aviz/autorizație veterinară- DSV, autorizare mediu, contract pentru SSM si PSI, aviz/autorizație pompieri etc;
  • Achiziționarea si fiscalizarea unei case de marcat (în cazul celor care fac comerț cu amănuntul);
  • Afișarea în spațiul societății a următoarelor anunțuri: copie extras Registrul Comerțului/ Certificat Constator, acordare și păstrare bon fiscal, afiș Protecția Consumatorului, orar;
  • Deschiderea unui punct de lucru, în cazul în care activitatea se desfășoară în alt loc decât sediul firmei;
  • Întocmirea unui regulament de ordine interioară;
  • Întocmirea documentelor de angajare (copie carte identitate, copie ultima diplomă de studii, adeverință de medicina muncii). Acestea se vor transmite contabilului sau colaboratorului de resurse umane pentru înregistrarea în Revisal.
  • Redactarea fișelor de post ale angajaților;
  • Instrucția SSM și PSI pentru întregul personal angajat (susținute în baza contractelor încheiate);
  • Organizarea contabilității și a fluxului din punct de vedere financiar, în colaborare cu contabilul (facturare, eliberare chitanțe, bonuri fiscale, note de recepție pentru achiziții, completarea Registrului de casă, predarea lunară a actelor etc).

Nu în ultimul rând, nu ezita să ceri ajutor de fiecare dată când ai nelămuriri. Este absolut normal ca, la început, lucrurile să nu fie clare și să ai nevoie de o perioadă de timp să te obișnuiești cu noile tale sarcini în calitate de administrator al unei societăți economice sociale. 

Mult succes în #AfacereaTaDeBine!

Sursa: blog.reinventconsulting.ro / blog.smartbill.ro / laurentiumihai.ro