Cum gestionează țările europene criza generată de secetă

Cum gestionează țările europene criza generată de secetă Cum gestionează țările europene criza generată de secetă

Anul acesta a fost unul în care au fost depășite temperaturile record și au fost secete cu care nu ne-am mai confruntat în trecut. Evident, aceste fenomene au consecințe asupra culturilor agricole, asupra producției de energie, dar și asupra resurselor de apă (potabilă și non potabilă). Cum gestionează această criză țările europene? Ce fac autoritățile pentru a combate efectele negative ale temperaturilor extreme cu care ne confruntăm?

Franța

Guvernul francez a organizat deja o celulă de criză pentru a lua cât mai repede măsuri împotiva secetei istorice care a lăsat peste 100 de orașe fără rezerva de apă. Camioanele duc apa acolo unde este nevoie, unde țevile sunt goale, însă situația este atât de gravă încât nimeni nu știe la ce să se aștepte. Primul ministru a avertizat cetățenii francezi ca este cea mai severă criză de acest tip din trecutul țării. Pe lângă sistemul de apă, unul dintre cele mai afectate domenii din această țară este cel al producției de vin.

Încă din luna iunie, peisajele erau deja autumnale, toate frunzele fiind căzute. Deși, pentru o perioadă, unele perioade au cunoscut scăderi de temperatură, iar câteva furtuni s-au ivit, serviciul de Meteo a anunțat că temperaturile vor fi în continuare în creștere.

Italia

În Roma, atât localnicii, cât și turiștii s-au răcorit în fântânile arteziene din oraș. Temperatura a ajuns în unele orașe, printre care Florența și Palermo, la peste 40 de grade, codul roșu fiind activ.

Câteva orașe au anunțat deja raționalizarea resurselor de apă, inclusiv orașele Verona sau Pisa.

Afectat a fost și domeniul producției de orez, din cauza secetei severe. Câmpurile s-au uscat complet, iar apa încălzită a dus la sărarea exagerată a solului. Fermierii spun că recoltele de orez vor fi afectate ani de zile de acum înainte, din cauza conținutul de sare din pământ, care va ucide, de asemenea, multe plante.

Olanda

Ministrul olandez al managementului resurselor de apă a lansat un apel către oameni ca aceștia să facă dușuri mai scurte și să nu își mai spele mașina și nici să nu își mai ude grădinile, având în vedere situația actuală.

Proprietarii de bărci spun că nivelul de apă a scăzut atât de mult, încât bărcile abia au apă suficientă să plutească.

Olanda a declarat oficial situație de urgență privind resursele de apă, impunând limite de uz în domeniile agriculturii și transportului naval. Unele canale au fost deja închise.

Guvernul a anunțaț că se așteaptă ca problema să persiste, însă a asigurat populația că țara deține suficiente rezerve de apă potabilă.  Chiar dacă este protejată de apă cu sistemul lor canale, o treime din suprafața Olandei se află sub nivelul mării, ceea ce o face să rămână vulnerabilă în fața schimbărilor climatice.

Germania

Nivelul râului Rin, unul dintre apele principale ale țării, a scăzut foarte mult în vremea călduroasă. Din acest motiv, săptămâna trecută, autoritățile au avertizat că vasele nu pot trece pe Rin încărcate la maxim (ci la o capacitate de 25%) și, ulterior, au anunțaț că există, de asemenea, pericolul ca râul să fie închis din cauza nivelului atât de scăzut. Aceste noi condiții de transport afectează și producția de energie electrică, căci a fost întrerupt și transportul cărbunelui către centralele aferente.

România

În țara noastră, nivelul apelor Dunării a scăzut atât de mult, încât pământul este vizibil pe alocuri în zona Calafat. Guvernul plănuiește să crească investițiile în sistemele de irigații, pentru a limita daunele în timp.

Din cauza situației, în România au fost afectat puternic culturile de cereale, care vor scădea cu peste 30 de milioane de tone. În județul Vrancea se înregistrează cele mai mari efecte negative, căci peste 70% dintre regiuni sunt deteriorate.

Portugalia

În Portugalia, luna iulie a fost declarată cea mai călduroasă lună din anul 1931 și până acum, iar 99% din țară este afectată de secetă severă sau chiar extremă. De asemenea, temperatura medie a fost cu 3 grade mai mare, iar căderile de apă au fost mai mici cu peste 22%.

În aceeași lună a fost anunțată suspendarea irigării terenurilor de golf și a spațiilor verzi din regiunea Algarve, pentru a evita să se ajungă la raționalizarea apei dedicate consumului.