Cum a reușit o companie românească să-și arate sprijinul spre cauzele politice locale

Cum a reușit o companie românească să-și arate sprijinul spre cauzele politice locale Cum a reușit o companie românească să-și arate sprijinul spre cauzele politice locale

Advocacy, sau pledoaria în românește, este un termen definit de orice activitate desfășurată pentru a argumenta, susține sau apăra în numele altor persoane sau instituții. În România persoanele care au drept de vot dezbat posibilitățiile de dezvoltare locală la fiecare alegere. Nu ar fi deloc un element negativ dacă aceste persoane ar putea dezbate aceste subiecte în fiecare an, luni sau chiar zi. Deși este un subiect sensibil, banii publici trebuie sa fie cheltuiți în funcțiile de prioritățiile unui stat.

 

Scurt istoric al companiei

Funky Citizens este o orgnizație non guvernamentală inițiată în 2012 care promovează ideea ca tinerii cetățeni să ia parte la procesul decizional. Ei au dezvoltat această platformă prin adaptarea la tehnologiile contemporane, research-based advocacy – adică o pledoarie bazată pe studii ale populației și nevoilor acestora- și educația civică. Cea din urmă este cu adevărat importantă întrucât subliniază importanța cunoașterii dreptului omului. Tehnologia pe care o folosesc ei este bazată pe cercetare și date concrete și își dorește să vină spre folosul cetățeniilor care își doresc o implicare în deciziile guvernamentale naționale. Scopul principal al organizației este de promovare a dreptului omului prin educația civică, dezvoltarea sustenabilă a țării și modul în care cetățenii români sunt responsabili prin acțiuniile lor. Valorile instituției nu fac decât să amplifice viziunea Funky Citizens și modul prin care ei vor să îți atingă scopul- transparența, statul de drept, încrederea, libertatea și interesul public.

Proiectele în derulare care participă la bunăstarea comunitățiilor locale

Factual.ro este proiectul principal al Funky Citizens care acționează în online cu promisiunea de a face un fact-checking politic. 7 ani de Acasă este un alt proiect al organizației, care educă cetățenii în ceea ce privește procedurile de vot, raportarea fraudelor și scopul scrutinului, dar și îmbunătățirea procedurilor generale de organizare a votului în România. Banipublici.ro este o alta platformă online de informare a cetățeniilor cu privire la distribuirea fondurilor către proiectele derulate de guvern. De ce? Pentru că de cele mai multe ori contribuabilii sau persoanele plătitoare de taxe nu cunosc proiectele finanțate din bani publici. Onorată Instanță este proiectul Funky Citizens care abordează probleme legate de justiție, printr-o reformă prin cercetare, advocacy și transparență. Pentru acest proiect grupurile țintă sunt cetățenii, magistrații și alți factori de decizie din sistemul de justiție.

Funky Citizens sunt întradevăr acea organizație care este constant implicată în proiecte ce privesc bunăstarea comunității locale iar pe lângă proiectele menționate mai sus, există multe altele- Nu Vă Supărați, Piața de Șpagă, Politică fără Bariere, Getting Civically Fit, ș.a.m.d.

Țintele pe care organizația va continua să le atingă

Deși au deja o fundație consolidată prin implicarea și educarea tinerilor, Funky Citizens continuă să dezvolte capitalul uman necesar care poate influența o democrație mai participativă, responsabilă și transparentă în România prin următoarele patru direcții strategice.

  1. Funky Instituțions – acțiunea de eficientizare a serviciilor publice din administrația locală.
  2. Funky Money – acțiunea de responsabilizare a banilor publici printr-o transparență în fața comunitățiilor locale.
  3. Funky Town – Acțiunea care identifică comunitățiile de cartier sau de bloc ca un spațiu de dezbatere a problemelor publice și rezolvării acestora.
  4. Funky Galaxy -  Acțiunea care identifică întreaga comunitate locală ca un spațiu de colaborare și dezbatere.

Surse: aici.