Cum să fii cât mai sustenabil de sărbători

Cum să fii cât mai sustenabil de sărbători Cum să fii cât mai sustenabil de sărbători

Este acel moment din an în care suntem mai darnici, dar am putea fi mult mai buni și cu mediul în care trăim. De asemenea, ar fi o idee bună și dacă am reuși să îmbinăm atât grija pentru mediul înconjurător cu moduri de a face câteva economii în perioada în care cadourile se tot adaugă pe listă.

Așadar, venim în ajutorul vostru cu câteva idei prin care puteți fi mai sustenabili de sărbători:

  1. Închiriați sau refolosiți bradul de Crăciun – cel mai sustenabil mod de a avea un brad împodobit este închirierea. Sunt din ce in ce mai multe companii care oferă acest serviciu și care țin deja cont de clienții fideli, care pot beneficia de același brad închiriat an de an. Dacă nu puteți închiria, atunci de ce să nu creșteți propriul brad pe balcon sau în grădină? Nu uitați că brazii de plastic au o amprentă dublă de carbon în comparație cu cei adevărați. Dar dacă aveți, totuși, un astfel de brad, păstrați-l și folosiți-l cât de mult!
  2. Împodobiți bradul și casa cu…. luminițe solare! –știm că nu ar fi sărbători fără luminițe, dar de ce să nu optați pentru varianta de LED-uri care se reîncarcă solar? Evident, pe care le stingeți noaptea.
  3. Faceți propriile decorațiuni de Crăciun! Ați rămâne surprinși să aflați cât de pricepuți pot fi unii dintre voi în ceea ce privește producția de ornamente handmade. Așadar, nu trebuie să faceți lucruri complicate, cele mai frumoase obiecte de sărbători se fac din felii uscate de portocale, scorțișoară, anason și…. multă veselie! Internetul este plin de idei și modele, așa că nu mai pierdeți timpul, scoateți lipiciul și foarfeca și găsiți obiecte care să vă inspire!
  4. Faceți propriile felicitări de Crăciun sau cumpărați-le din hârtie reciclată – estimările la nivel mondial arată un număr de miliarde de felicitări de Crăciun, echivalentul a peste 350.000 de copaci tăiați doar în acest scop! Așadar, încercați să găsiți variante din hârtie reciclată sau să faceți felicitări din materie reciclată!
  5. Aveți grijă în ce împachetați cadourile – poate nu știați, dar există și variante ecologice de împachetat. Sclipiciul, lipiciul și adezivul pe care le puneți pe hârtia normală le fac de nereciclat, așa că vă oferim varianta japoneză – de împachetat în cârpă reutilizabilă sau cea de a folosi hârtie maro reciclabilă.
  6. Arta de a REdărui – Ați rămâne surprinși de numărul obiectelor pe care le primim și pe care le stocăm acasă. Dar ați rămâne și mai surprinși de ce succes ați avea cu unele cadouri la… mâna a doua. Oamenii au început să aprecieze mai mult cât de practice sunt cadourile primite, nu și cât de noi sunt acestea, așa că, dacă un prieten v-a apreciat un anumit obiect pe care îl aveți, dar pe care nu îl folosiți atât de des, ați putea să îl faceți fericit de aceste sărbători!
  7. Foloșiți pentru căutarea de cadouri online un motor…eco și etic! Poate nu știați, dar există Ecosia, un motor de căutare care donează 80% din publicitatea de pe acest motor către cauze precum reîmpăduririle din Brazilia sau Indonezia etc. În plus, nu îți salvează căutările, nu înregistrează site-urile pe care intrați și nici nu vă vând datele.
  8. Cumpărați mai puțin – un studio recent arată că primim cel puțin un cadou pe care nu ni-l dorim, asa că vă recomandăm să vă întrebați familia și prietenii ce își doresc sau sa le dați variante de cadouri din care să își aleagă. Astfel, toată lumea va fi fericită!
  9. Achiziționați materie primă sau mâncare de la producători locali – cumpărând local, veți ști de unde vine exact mâncarea pe care o veți pune pe masa și veți susține economia locală.
  10. Țineți post, de fapt, nu mâncați carne! Cea mai bună soluție de a scădea emisiile de carbon este varianta în care noi toți am avea o dietă bazată numai pe plante, așa că aceasta ar fi cea mai bună perioadă să facem și ceva bun pentru planetă!
  11. Cumpărați chibzuit și donați ceea ce rămâne – în fiecare an se aruncă tone de mâncare în această perioadă tocmai pentru că noi toți cumpărăm prea multe lucruri, din dorința de a avea de toate pe masă. Însă am putea să cumpărăm în baza unui plan real – cate porții sunt necesare, câți oameni sunt la masa etc, astfel încât să evităm alterarea în frigider a mâncărurilor. În cazul în care vă rămâne, totuși, multă mâncare, ați putea să împărțiți cu vecinii sau, dacă sunteți mai norocoși, să o share-uiți pe o aplicație dedicată.

Sărbători verzi tuturor!