Foametea în campusuri: lupta pentru asigurarea accesului la alimente pentru studenți

Foametea in campusuri Foametea in campusuri

Într-o altă epocă, starea de sărăcie studenților ar fi putut însemna o scurtă perioadă de greutăți în timpul unei vieți de o relativă afluență. Mulți absolvenți glumesc despre vechile zile în care au supraviețuit doar cu paste sau biscuiți timp de o săptămână. De data aceasta, lucrurile stau diferit.

Ceea ce a fost odată o poveste amuzantă, acum a devenit  o criză la nivel național. Peste 650 de campusuri din SUA au deschis oficii alimentare pentru studenții care nu își pot satisface nevoile de nutriție de bază. Nu există date cuprinzătoare despre malnutriția studenților din universități, dar câteva sondajele au produs recent statistici tulburătoare .

Foamea globală este o problemă uluitoare și se află în creștere. În 2017, 821 de milioane de persoane s-au confruntat cu privarea de alimente, în creștere față de 804 milioane cu doar un an înainte. În Statele Unite, 1 din 8 persoane nu își pot asigura alimentația de bază, ceea ce înseamnă că nu au acces fiabil la produsele alimentare de care au nevoie pentru a duce vieți sănătoase. Și pe măsură ce populația crește, numărul americanilor care se plâng de lipsa accesului la resurse pentru alimente va continua să crească zilnic.

Experții spun însă că lipsa accesului la alimente nu este rezultatul faptului că nu ar exista suficiente alimente produse, ci că este rezultatul defectelor de lungă durată ale modelelor de producție și distribuție a acestora. „Producem suficientă hrană pentru a hrăni toată lumea”, a spus Rachel Sumekh, fondatoare și CEO al Swipe Out Hunger, o întreprindere socială care abordează lipsa accesului la alimente în rândul studenților.

Swipe Out Hunger este lider în mișcarea națională pentru a pune capăt fenomenului de foamete pentru studenți . Rachel Sumekh a început organizația alături de alți colegi de facultate, în timp ce era studentă la UCLA, cu nouă ani în urmă. Grupul a stabilit programe de preparare a mesei și programe conexe în mai mult de 100 de campusuri, având ca sponsori producători mari de alimente. În California, New Jersey și Minnesota, Swipe Out Hunger a lucrat la o legislație ce a fost adoptată, pentru combaterea lipsei de acces la alimentele din campus. Momentan, lucrează pentru a schimba legislația și în alte state. 

Soluția lor a fost simplă: studenții care au achitat pentru planurile de masă din campus își donează mesele suplimentare unui fond care este folosit pentru a ajuta studenții cu venituri mici să aibă acces gratuit la sălile de luat masa. Astăzi, programul a fost extins la peste 85 de universități din 33 de state, cu colegii variind de la UC Berkeley la Universitatea din Vermont.

„Studenții erau înfometați și se simțeau izolați”, a spus Sumekh, adăugând că acum, cu „accesul la mese, studenții pot merge la cursuri și se pot descurca bine la examene, în loc să se concentreze pe stomacul lor gol”, a declarant aceasta pentru Washington Post . 

Swipe Out Hunger încearcă, de asemenea, să abordeze criza lucrând cu parlamentarii. În luna mai 2019, organizația a contribuit la adoptarea legii „Hunger-Free Campus Act” din campusul New Jersey, prin care au primit un milion de dolari pentru sprijinirea Swipe Out Hunger pentru astfel de inițiative și la universitățile de stat.

"Experiența fiecărei persoane cu mâncarea este mai mult decât caloriile", a spus Sumekh. „Nu credem că un student care se agită, care muncește atât de mult pentru a ajunge la școală, ar trebui să aibă parte de o astfel de experiență negativă. Mâncarea ar trebui să fie doar o experiență pozitivă”.

Bazându-se pe acest principiu, Sumekh, împreună cu colegii săi  pot motiva studenții să rămână concentrați pe studii, fără a-și face griji pentru următoarea masă.