Parlamentul European adoptă noi reguli de raportare pentru companiile multinaționale

UE Campnaii multinationale UE Campnaii multinationale

Fundal legislativ:

Comisia europeană și-a prezentat propunerea privind directiva de raportare a durabilității corporative în aprilie 2021, asta după ce, în 2018, Parlamentul solicitase o revizuire și prezentase, în 2020 recomandările privind guvernanța corporativă durabilă.

Acum se propun noi reglementări care fac parte dintr-o politică mai largă a UE de a angaja companiile să respecte drepturile omului și să reducă impactul acestora asupra planetei.

 

Ce se propune?

  • Transparența în problemele de mediu, afaceri sociale și guvernanță să devină normă pentru firmele mari
  • UE va deveni lider în standardele globale de raportare a durabilității
  • Aproximativ 50 000 de companii vor fi acoperite de noi reguli, în creștere față de cele 11 700 actuale

Toate companiile mari din Uniunea Europeană vor fi obligate să dezvăluie date privind impactul activităților lor asupra oamenilor și asupra planetei și orice riscuri de durabilitate la care sunt expuse.

Directiva de raportare a durabilității corporative (CSRD), adoptată în luna noiembrie cu 525 de voturi pentru, 60 de voturi împotrivă și 28 de abțineri, va face întreprinderile mai responsabile public, obligându-le să dezvăluie în mod regulat informații cu privire la impactul lor social și de mediu. Acest lucru ar pune capăt spălării ecologice, ar consolida economia socială de piață a UE și ar pune bazele standardelor de raportare a durabilității la nivel global.

În timpul dezbaterii, raportorul Pascal Durand (Renew, FR) a spus: „Europa arată lumii că este într-adevăr posibil să se asigure că finanțarea, în sensul restrâns al cuvântului, nu guvernează întreaga economie globală”.

 

Noi standarde de durabilitate ale UE

Aceste reguli abordează deficiențele legislației existente privind divulgarea informațiilor nefinanciare (NFRD), percepute ca fiind în mare parte insuficiente și nesigure. CSRD introduce cerințe de raportare mai detaliate cu privire la impactul companiilor asupra mediului, drepturilor omului și standardelor sociale, pe baza unor criterii comune, în conformitate cu

obiectivele UE în materie de climă. Comisia va adopta primul set de standarde până în iunie 2023.

 

Pentru a se asigura că multinaționalele vor furniza informații fiabile, acestea vor fi supuse unui audit și unei certificări independente. Raportarea financiară și de sustenabilitate va fi pe picior de egalitate, iar investitorii vor avea date comparabile și de încredere. Accesul digital la informațiile privind durabilitatea va trebui, de asemenea, garantat.

 

Extinderea domeniului de aplicare

Noile cerințe UE de raportare a durabilității se vor aplica tuturor companiilor mari, indiferent dacă sunt listate sau nu la bursă. Companiile din afara UE cu activitate substanțială în UE (cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro în UE) vor trebui, de asemenea, să se conformeze. IMM-urile cotate vor fi, de asemenea, acoperite, dar vor avea mai mult timp să se adapteze la noile reguli.

Pentru aproape 50 000 de companii din UE, colectarea și partajarea informațiilor privind durabilitatea va deveni o normă, în comparație cu aproximativ 11 700 de companii acoperite de normele actuale.

 

Pasii urmatori

Se așteaptă ca propunerea să fie adoptată, după care va fi semnată și publicată în Jurnalul Oficial al UE. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Regulile vor începe să se aplice între 2024 și 2028, conform pașilor detaliați mai jos:

  • De la 1 ianuarie 2024 pentru companiile mari de interes public (cu peste 500 de angajați) deja supuse directivei de raportare non-financiară, cu rapoarte scadente în 2025;
  • De la 1 ianuarie 2025 pentru companiile mari care nu sunt în prezent supuse directivei de raportare non-financiară (cu peste 250 de angajați și/sau 40 de milioane de euro în cifră de afaceri și/sau 20 de milioane de euro în active totale), cu rapoarte scadente în 2026 ;
  • De la 1 ianuarie 2026 pentru IMM-urile cotate și alte întreprinderi, cu rapoarte care urmează să fie transmise în 2027. IMM-urile pot renunța până în 2028.