Smart farming: inteligența artificială intră în fermele din Africa

Hellotractor Hellotractor

Agricultorii mici din Nigeria rurală nu își pot permite tractoare. Însă un program de tip Uber, în expansiune rapidă, face posibil fermierilor accesul temporar la tractoare la cerere.

În următorii cinci ani, printr-un parteneriat public-privat, John Deere intenționează să trimită 10.000 de tractoare în Nigeria, vânzându-le contractorilor care apoi le închiriază fermierilor mici, folosind o platformă de la o companie numită Hello Tractor. Fermierii pot solicita un tractor printr-un mesaj unui agent, care agregă cererile. Această platformă tehnologică împerechează tractoarele disponibile cu locurile de muncă și apoi urmărește fiecare tractor în timp real.

„Este mai ușor pentru micii fermieri să găsească un contractor în zonă și să programeze serviciul de care are nevoie; în același timp, este mult mai ușor pentru contractant să-și agregheze afacerea în cel mai eficient mod”, spune Jason Brantley, director general în Africa subsahariană pentru John Deere .

Hello Tractor a fost fondată sub convingerea că micii fermieri sunt cheia pentru asigurarea securității alimentare globale și reducerea sărăciei înrădăcinate. Hello Tractor îi apreciază pe toți cei care fac ca mecanizarea agricolă să funcționeze, de la fermieri, la proprietarii de tractoare și nu numai.  Hello Tractor este o soluție Internet-of-Things (IoT) care acceptă eficiența, rentabilitatea și transparența îmbunătățite pe piața de contractare a tractoarelor.

Soluția lor începe cu un dispozitiv de monitorizare a tractorului care poate fi instalat pe orice tractor, conectându-l la cloud-ul Hello Tractor. Odată conectat, dispozitivul transmite date relevante în sistemul lor.

Strategia Hello Tractor

De la pilotul lor din 2015, Hello Tractor a apărut ca principalul furnizor de soluții tehnologice proiectate pentru piața serviciilor de tractoare. Hello Tractor a capturat 75% din intrările de tractoare comerciale private în Nigeria și prin parteneriate strategice au reușit să se extindă la un total de cinci piețe din toată Africa . Au dezvoltat tehnologii care adaugă o valoare considerabilă pe piață, ajutând la soluționarea nevoilor critice ale proprietarilor de tractoare, agenților și fermierilor care au nevoie de astfel de servicii.

Urmărind modelul lor strategic de afaceri, intenționează să treacă de la o companie care ajută viața a sute de mii de fermieri, la o companie care oferă acces mecanizat milioanelor de fermieri de pe continent.

Agricultorii din întreaga economie în curs de dezvoltare rămân prinși în sărăcie, în ciuda sumei de 6 miliarde de dolari din ajutoare cheltuite în fiecare an, în ultimele cinci decenii, pentru îmbunătățirea producției agricole și ridicarea traiului de viață. Acest lucru se datorează, în mare parte, lanțurilor valorice agricole dezorganizate și deseori neactualizate, care persistă pe piețele emergente. Drept urmare, fermierul este adesea lăsat fără acces la informațiile și inputurile care sunt esențiale pentru îmbunătățirea mijloacelor de trai. Fără cunoștințele, forța de muncă și echipamentele potrivite, fermierii se luptă să își cultive în mod corespunzător terenurile și plantele la timp, ceea ce duce la subproducție și la pierderea venitului.

Platforma Hello Tractor permite fermierilor să solicite aporturi la echipamente accesibile, oferind în același timp securitate proprietarilor de tractoare prin urmărirea de la distanță a tractoarelor, prin monitorizarea virtuală. Această valoare se extinde către toate părțile interesate din ecosistemul de mecanizare.

Prin extinderea ariei geografice a serviciului cu tractoare, Hello Tractor le va permite proprietarilor să își dezvolte afacerea, oferind oportunități de angajare pentru furnizorii de servicii din mediul rural. Prin crearea unui acces echitabil la serviciile de tractoare, Hello Tractor le permite fermierilor mici să câștige mai mult și să crească mai mult, îmbunătățind mijloacele de trai și securitatea alimentară pentru familiile și comunitățile lor.

Hello Tractor își propune să transforme ecosistemul agricol, creând noi procese eficiente care generează o creștere incluzivă, să reducă sărăcia și să contribuie la construirea unei economii mai puternice și mai stabile.